Leta i den här bloggen

onsdag 14 oktober 2009

Bakdag ;P

Hörde på nyheterna för några dagar sedan att vi svenskar börjar baka vårt egna bröd. Anledningen: billigt och man vet vad som finns i brödet. Detta fick mig att tänka och sugen på att baka eget bröd. Man slipper ju E-nycklar och onödiga koncerveringsmedel... iaf nästan... den enda E-nyckeln jag har är E500 eller med andra ord bikarbonat som finns i mina bröd vilket jag inbillar mig är bättre.

Men jag tänkte inte bara skryta med hur dukttig jag har varit idag utan också sprida denna lågkonjuktur fluga genom att ge er de recept jag använt till mina bröd. Så om du också blir baksugen: varsågod att kopiera recepten :)

Sirapsbröd (två mindre limpor)

¤ 1/2 dl Sirap
¤ 1 pkt jäst
¤ 5 dl ljummet vatten
¤ 1 dl olja
¤ 2 tsk salt
¤ 2 tsk brödkryddor
¤ 10-15 dl rågsikt (mjöl)

Blanda allt utan rågsikten i en bunke. När allt löst upp i en smet häll i mjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Knåda ca 10 min & jäs ca 40 min under handduk. Knåda sedan degen på bänken, smörj 2 avlånga ugnsformer & låt degen jäsa i formen i 30 min, grädda brödet i 20-40 min (bullar på plåt 12-15 min) i 200 grader.

Jalla-jalla limpa (4 st)

Blanda:
1 filmjölks pkt
3 dl mörk sirap
4 tsk bikarbonat
1-2 tsk salt
16 dl rågsikt
2 tsk bakpulver

Grädda i 1 & 1/2 timme i 175 grader på bakplåtspapper. Pensla m. vatten på brödet innan gräddningen.


Lycka till!

3 kommentarer:

Linda sa...

Sicken husmor! hur blev bröden?

Anonym sa...

Smarrigt smarrigt!!! MEn vilken av bröderna är det på fotot? Roligt bloggupplägg!! Kram, G

Proceder sa...

Jästbröden är på bilden, inte jalla-jalla bröden. Glömde ta kort på dem :)

//Martina